lördag 22 december 2012

Jordens undergång och thailändsk pengatvätt


Den 21e kom och passerade och det mesta ser ut som innan.
Man ska väl inte skälla på dom stackars Mayaindianerna för att dom inte orkade göra en almenacka som sträckte sig längre än 5000 år,jag menar ingen skäller ju på ica för att deras bara varar 12 månader.

Gårdagen började annars med ett så intensivt snöfall att man faktiskt skulle kunna tro att det var på det sättet vi skulle gå under,men vi ryckte ut med maskiner och skyfflar och skottade bort så mycket av den vi bara orkade.
Efter vårt slit väntade smörgåstårta från damen vi fixade hissen åt plus julklappar från cheferna.
En fin ostlåda från Boxholm och en 12 årig whiskey från Aberfeldy fanns i tomtesäcken,
Just whiskeyn lär väl vara närmre sin undergång än vi ,för jag tror inte den kommer att få uppleva sin 13årsdag.Så raskt över till Den thailändska pengatvätten.

Klockan 02.30 i går natt vaknade jag av höga ljud och smällar,lät som nån höll på att ta sig in genom min altandörr.
Jag smög ut och kikade runt hörnet i köket och tyckte mig ana en gestalt utanför min altandörr,men bultande hjärta och darrande ben smög jag mig närmre medans knackandet fortsatte.
Döm om min förvåning när jag upptäcker att det är min relativt nyinflyttade 90+granne som en gång tidgare besökt mig då för att få mig att ringa hyreshjälpen då han sa sig ha tappat sina nycklar,vilket visade sig felaktigt.

Om man tar bort glasögonen så är mannen en rak kopia av den gamle mannen i gustafsson tre trappor.

Jag öppnade altandörren och släppte in honom och undrade vad som hade skett,han berättade då för mig att han hade smitit hemifrån då han höll på att bli intvingad i hans släkts thailändska pengatvätt,han hade varit dom på spåren i flera år och nu när han hade lagt fram bevis mot dom så var det lika bra att smita,så nu ville han bli inskjutsad till polisen i Kalmar så att hela historien kunde läggas fram i ljuset.

Jag är ju godtrogen och snäll av mig men att skjutsa in denna darrande lille man till kalmar 02.30 kändes mindre lockande´,när han frågade om jag hade min bil i närheten så drog jag till med en fuling och sa vi hade haft julfest på jobbet och att jag inte var körklar.
Det var dock inga problem för han kunde köra min bil sa han.

Han fortsatte berätta sin story för mig om hur han hade smitit från släkten och sin lägenhet och att han hade lurat dom genom att gå till sophuset som ligger 5 meter härifrån och sen gå baklänges tillbaks i sina egna fotspår,så dom inte skulle kunna spåra honom.


Han hade dessutom fått smita så snabbt så han inte ens hade fått på sig strumpor,så han kom i ett par gamla sneakers.
När han frågade om han kunde få sova på mitt köksgolv under natten så
satte jag igång en kanna kaffe och gick och hämtade ett par strumpor till fabrorn,sen lotsade jag in honom i min soffa medans jag sa till honom att jag skulle ut o spana lite.

Han tyckte det var en bra ide och han bad mig släcka lampan medans jag var iväg så han kunde ta sig en tupplur.

Direkt när jag kom ut på vägen så såg jag att det stod en polisbil utanför mannens lägenhet,så jag ringde på och sa att den eftersökte mannen var i min lägenhet,hans hustru hade vaknat en halvtimme innan han knackade på hos mig och sett att han var borta så hon hade ringt polisen .

När jag kom in igen med polisen i sällskap så blev mannen väldigt nöjd och bad poliserna att sätta honom i en bur i kalmar så han kunde berätta sin story,för han hade minsann rent mjöl i påsen.

Så tur i oturen att han hade så mycket sinnesnärvaro att han knackade upp mig mitt i natten för det vet i tusan hur det hade gått om han skulle ha irrat runt hela natten i snön.

Han fick följa med Poliserna in till kalmar dom skulle kontakta hans läkare ,jag är säker på att dom fick lite underhållning på vägen in och jag hoppas grannen min klarnar till så pass att han kan släppa släktens pengafiffel och istället får fira en lugn o fin jul tillsammans med sin hustru.

Strumporna får bli min julklapp till min granne.

2 kommentarer:

  1. Haha..vad roligt du skriver, och du verkar ha ett hjärta av guld..och vet du..jag kom på mig själv när jag läste inlägget med lite Kalmar-dialekt (eller som jag tror att ni pratar där borta;)... knäppt lr? haha

    SvaraRadera
  2. Det konstiga med det hela är att både jag och min kollega pratar perfekt rikssvenska trots att vi bor här,men dom runt oss pratar alla Kalmaritiska=) och ja mitt hjärta är guld värd

    SvaraRadera